Σχολική βιβλιοθήκη

Λογισμικό διαχείρισης βιβλιοθήκης
Λογισμικό διαχείρισης βιβλιοθήκης

Σύστημα διαχείρισης μιας σχολικής βιβλιοθήκης

Μέσα στις υποχρεώσεις των σχολείων που λειτουργούν με το διευρυμένο ωράριο είναι η σύσταση και η λειτουργία σχολικής βιβλιοθήκης. Ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης είναι ένας εκπαιδευτικός του σχολείου που αναλαμβάνει κυρίως την καταχώριση, την οργάνωση και το δανεισμό του υλικού. Το συγκεκριμένο λογισμικό δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει τον υπεύθυνο στην εκτέλεση όλων αυτών των εργασιών στο μικρότερο δυνατό χρόνο και στο μέγιστο βαθμό ασφαλείας.

Λειτουργία προγράμματος.

Λογισμικό με το οποίο μπορεί κάποιος να οργανώσει μια βιβλιοθήκη. Συγκεκριμένα μέσω του λογισμικού μπορεί ο χρήστης να καταχωρίσει υλικό (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, οπτικούς δίσκους) και στοιχεία δανεισμού (μέλη βιβλιοθήκης, ημερολογιακές εγγραφές δανεισμού). Οι λειτουργίες αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου μιας και ο δημιουργός αναβαθμίζει συνεχώς το λογισμικό του.

Γλώσσα χρήσης του προγράμματος.

Το περιβάλλον χρήσης του λογισμικού είναι στην αγγλική γλώσσα.  Το εργαστήριο ανέλαβε την ελληνική υποστήριξη του λογισμικού και ήδη ετοίμασε ένα ελληνικό περιβάλλον χρήσης.

Δικαιώματα χρήσης προγράμματος.

Το λογισμικό ανήκει στην κατηγορία ανοιχτού κώδικα πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από τη δωρεάν χρήση του παρέχεται σ` όλους, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, και ο κώδικας με σκοπό τη βελτίωσή του.

Απαιτήσεις προγράμματος.

Η εγκατάσταση και η χρήση του λογισμικού μπορεί να γίνει σ` οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα (FreeBSD, Linux, OS X, Solaris και MS Windows). Χρησιμοποιεί βάσεις δεδομένων τύπου SQLite και PostgreSQL ενώ μπορεί να λειτουργήσει, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, είτε σε τοπικό επίπεδο είτε μέσω διαδικτύου.

Εγκατάσταση προγράμματος.

Η εγκατάσταση της παραμετροποιημένης έκδοσης του λογισμικού δεν έχει κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις και πραγματοποιείται στην ελληνική γλώσσα. Η εγκατάσταση της κανονικής έκδοσης από την επίσημη ιστοσελίδα δε δημιουργεί συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας με αποτέλεσμα να χρειάζεται η μετάβαση στο φάκελο εγκατάστασης κάθε φορά που επιθυμεί ο χρήστης την εκτέλεση του λογισμικού (ή δημιουργία συντόμευσης από το χρήστη). Το λογισμικό μπορεί να εγκατασταθεί και σε USB Flash memory χωρίς δέσμευση στοιχείων του λειτουργικού συστήματος.

Περιβάλλον χρήσης.

Με την έναρξη του λογισμικού εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη.

Αρχικά ο χρήστης πρέπει να επιλέξει το είδος βάσης δεδομένων που θα εργαστεί.

1) Αν ο χρήστης έχει πρόσβαση σε μια διαδικτυακή βάση δεδομένων (π.χ. εκείνης της βιβλιοθήκης του γραφείου ή της διεύθυνσης που υπάγεται το σχολείο) τότε πρέπει να επιλέξει Σύνδεση από τη σχετική εργαλειοθήκη και μετά από το πτυσσόμενο πλαίσιο του ονόματος τομέα π.χ. xbook_db. Στη συνέχεια είναι απαραίτητο να εισάγει τα στοιχεία πρόσβασης που του παρείχαν από την υπηρεσία. Ο τύπος αυτός της βάσης απαιτεί εγκατάσταση από κάποιον τεχνικό σε ιδιωτικό server και δεν προτείνεται να γίνει από τον απλό χρήστη. Πρόκειται για βάση τύπου PostgreSQL.

2) Αν ο χρήστης επιθυμεί να εργαστεί τοπικά σε μια απόλυτα προστατευμένη βάση δεδομένων και χωρίς την απαιτούμενη (αν και επιθυμητή) σύνδεση στο διαδίκτυο τότε πρέπει να επιλέξει Σύνδεση από τη σχετική εργαλειοθήκη και μετά από το πλαίσιο του ονόματος τομέα π.χ. local_db. Ο τύπος αυτός της βάσης δεν απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις και η δημιουργία του αρχείου μπορεί να γίνει εύκολα μέσα από την εφαρμογή. Από το κεντρικό μενού γίνεται επιλογή Αρχείο και Νέα SQLite Βάση δεδομένων. Ο χρήστης επιλέγει το όνομα της νέας βάσης και το φάκελο αποθήκευσης της. Είναι απαραίτητο να φυλαχθεί η βάση σε ένα σημείο του σκληρού δίσκου (ή φλασάκι) ώστε να μην τη διαγράψει κάποιος από λάθος. Πρόκειται για βάση τύπου SQLite.

Ο χρήστης από τη στιγμή που δημιούργησε μια βάση δεδομένων μπορεί να εισάγει τα δεδομένα του. Ο τρόπος εργασίας μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας της βιβλιοθήκης και το χρόνο που διαθέτει ο χρήστης. Ένας τρόπος είναι να ξεκινήσει την καταχώριση των βιβλίων - υλικών και στη συνέχεια των μελών. Ένας άλλος τρόπος είναι να κάνει καταχώριση υλικού παράλληλα με το δανεισμό (ένα μαθητής δανείζεται ένα βιβλίο και ο εκπαιδευτικός καταχωρεί πρώτα το βιβλίο, μετά το μέλος και τέλος την εγγραφή δανεισμού).

Η καταχώριση των αντικειμένων πραγματοποιείται από το αντίστοιχο πλήκτρο (+) της εργαλειοθήκης επεξεργασίας. Οι επιλογές των υλικών καταχώρισης είναι:

* Από την έκδοση 6.62 υπάρχει δυνατότητα καταχώρισης και φωτογραφικών συλλογών.

Καταχώριση βιβλίου

Οι πληροφορίες του βιβλίου χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Είναι οι γενικές πληροφορίες ( Τίτλος, Ημερομηνία έκδοσης, Εκδότης, Τόπος έκδοσης, Κατηγορία, Τιμή, Γλώσσα, Νομισματική μονάδα, Αντίτυπα, Τοποθεσία, Περίληψη και ετικέτες MARC), οι συγκεκριμένες πληροφορίες (ISBN-10 και ISBN-13, Αριθμός έκδοσης, Συγγραφέας, Τύπος βιβλιοδεσίας, LC Αριθμός ελέγχου, Αριθμός τηλεφώνου, Dewey αριθμός τάξης) και οι εικόνες του βιβλίου (εξώφυλλο και οπισθόφυλλο).

Ο χρήστης μπορεί να συμπληρώσει όσες πληροφορίες έχει στη διάθεσή του για το βιβλίο και κυρίως Τίτλο, ISBN, Συγγραφέα, Γλώσσα, Τιμή, Αντίτυπα, Περίληψη, Κατηγορία. Οι τιμές των πεδίων Γλώσσα, Νομισματική μονάδα, Τοποθεσία μπορούν να οριστούν ανά πάσα στιγμή από το εργαλείο Επεξεργασία τιμών βάσης δεδομένων της σχετικής εργαλειοθήκης. Για παράδειγμα στη νομισματική μονάδα είναι δυνατόν να δημιουργηθούν τιμές όπως Δραχμές ή Ευρώ για κοστολόγηση παλιών και νέων βιβλίων.

Ο ISBN είναι ένας αριθμός που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την αναγνώριση ενός βιβλίου. Τα αρχικά σημαίνουν International Standard Book Number και ο αριθμός που το αντιπροσωπεύει αποτελείται από 10 ή 13 ψηφία. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν μόνο 10 ψηφία χωρισμένα σε 4 τμήματα (παύλα). Το πρώτο τμήμα αποτελεί την ταυτότητα της χώρας ή της ομάδας, το δεύτερο τμήμα δείχνει την ταυτότητα του εκδότη, το τρίτο διακρίνει τον τίτλο του βιβλίου και το τελευταίο είναι ένα ψηφίο ελέγχου. Σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως ISBN των 13ων ψηφίων που χωρίζονται σε 5 τμήματα. Το λογισμικό μπορεί να συνδεθεί με ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες μέσω ενός συστήματος που ονομάζεται Z39.50 και να κατεβάσει πληροφορίες κάποιου βιβλίου με βάση τον ISBN. Για να γίνει αυτό ο χρήστης πρέπει να επιλέξει από το Z39.50 Ερώτημα τη βιβλιοθήκη που επιθυμεί και να εκτελέσει το ερώτημα αναζήτησης αφού πρώτα εισάγει το ISBN του βιβλίου. Αν το βιβλίο εντοπιστεί στην επιλεγόμενη βιβλιοθήκη τότε το λογισμικό θα δώσει δυνατότητα κατεβάσματος πληροφοριών στη σχετική καταχώριση. Η λειτουργία αυτή προϋποθέτει σύνδεση με το διαδίκτυο. Το λογισμικό προσφέρει δυνατότητα μετατροπής του ISBN-10 σε ISBN-13 και αντίστροφα.

Τα πεδία LC Αριθμός ελέγχου, Dewey αριθμός τάξης, MARC ετικέτες χρησιμοποιούνται για την ηλεκτρονική καταλογογράφηση και ταξινόμηση βιβλίων στα πλαίσια λειτουργίας της βιβλιοθήκης. Σχετικές πληροφορίες για τους όρους μπορεί ο χρήστης να βρει στο διαδίκτυο.

Στην καταχώριση μπορούν να προστεθούν εικόνες με το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου. Η λειτουργία αυτή προσφέρεται είτε αυτόματα με τη χρήση του ISBN μέσω του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου amazon (απαιτείται σύνδεση με το διαδίκτυο) είτε μέσω της αναζήτησης στο σκληρό δίσκο. Στη δεύτερη περίπτωση ο χρήστης κατεβάζει το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο μέσω ιστοσελίδων και μετά τα προσθέτει στην εγγραφή.

Όταν συμπληρωθούν όλα τα απαιτούμενα πεδία ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει την εγγραφή και να προχωρήσει άμεσα στην επόμενη. Οποιαδήποτε στιγμή θελήσει μπορεί να εκτυπώσει τις πληροφορίες του βιβλίου (Εκτύπωση) ή να αλλάξει κάποιες από αυτές (Διαμόρφωση επιλεγμένου αντικειμένου από το μενού Επεξεργασία).

Καταχώριση DVDs

Οι πληροφορίες του οπτικοακουστικού δίσκου (DVD) χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Είναι οι γενικές πληροφορίες ( Τίτλος, Ημερομηνία έκδοσης, Εκδότης, Τόπος έκδοσης, Κατηγορία, Τιμή, Γλώσσα, Νομισματική μονάδα, Αντίτυπα, Τοποθεσία και Περίληψη), οι συγκεκριμένες πληροφορίες (UPC , Βαθμολογία ταινίας, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Αριθμός δίσκων, Διάρκεια, Μορφοποίηση, Περιοχή και Κινηματογραφικό κάδρο) και οι εικόνες του DVD (εξώφυλλο και οπισθόφυλλο).

Ο χρήστης μπορεί να συμπληρώσει όσες πληροφορίες έχει στη διάθεσή του για το DVD και κυρίως Τίτλο, Ηθοποιούς, Συγγραφέα, Γλώσσα, Τιμή, Αντίτυπα, Περίληψη, Κατηγορία. Οι τιμές των πεδίων Γλώσσα, Νομισματική μονάδα, Τοποθεσία, Περιοχή, Μορφοποίηση, Κινηματογραφικό Κάδρο και Βαθμολογία μπορούν να οριστούν οποιαδήποτε στιγμή από το εργαλείο Επεξεργασία τιμών βάσης δεδομένων της σχετικής εργαλειοθήκης. Για παράδειγμα στη βαθμολογία μπορούν να οριστούν οι τιμές Μέτρια, Καλή, Πολύ καλή.

Ο UPC είναι ένας αριθμός 12 ψηφίων που βρίσκεται κάτω από το bar code (κάθετες γραμμές) του συγκεκριμένου προϊόντος. Είναι μοναδικός και χρησιμοποιείται στο λιανεμπόριο. Τα αρχικά σημαίνουν στα αγγλικά Universal Product Codes.

Στην καταχώριση μπορούν να προστεθούν εικόνες με το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του DVD. Η λειτουργία αυτή προσφέρεται μόνο μέσω της αναζήτησης στο σκληρό δίσκο αφού πρώτα ο χρήστης κατεβάσει σ` αυτόν το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο χρησιμοποιώντας σχετικές ιστοσελίδες.

Όταν συμπληρωθούν όλα τα απαιτούμενα πεδία ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει την εγγραφή και να προχωρήσει άμεσα στην επόμενη. Οποιαδήποτε στιγμή θέλει μπορεί να εκτυπώσει τις πληροφορίες του DVD (Εκτύπωση) ή να αλλάξει κάποιες από αυτές (Διαμόρφωση επιλεγμένου αντικειμένου από το μενού Επεξεργασία).

Καταχώριση μουσικών CDs

Οι πληροφορίες του μουσικού δίσκου (CD) χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Είναι οι γενικές πληροφορίες ( Τίτλος, Ημερομηνία διάθεσης, Εταιρία ηχογράφησης, Κατηγορία, Τιμή, Γλώσσα, Νομισματική μονάδα, Αντίτυπα, Τοποθεσία και Περίληψη), οι συγκεκριμένες πληροφορίες (Αριθμός καταλόγου, Μορφοποίηση, Καλλιτέχνης, Αριθμός δίσκων, Διάρκεια, Ήχος, Τύπος ηχογράφησης, Κομμάτια) και οι εικόνες του CD (εξώφυλλο και οπισθόφυλλο).

Ο χρήστης μπορεί να συμπληρώσει όσες πληροφορίες έχει στη διάθεσή του για το μουσικό CD και κυρίως Τίτλο, Ημερομηνία διάθεσης, Εταιρία ηχογράφησης, Κατηγορία, Τιμή, Γλώσσα, Νομισματική μονάδα, Αντίτυπα, Αριθμός καταλόγου, Καλλιτέχνης, Αριθμό δίσκων, Κομμάτια. Οι τιμές των πεδίων Γλώσσα, Νομισματική μονάδα, Τοποθεσία, Περιοχή, Μορφοποίηση, Ήχος και Τύπος ηχογράφησης μπορούν να οριστούν οποιαδήποτε στιγμή από το εργαλείο Επεξεργασία τιμών βάσης δεδομένων της σχετικής εργαλειοθήκης. Για παράδειγμα στον Τύπο ηχογράφησης μπορούν να οριστούν οι τιμές Studio ή Live.

Στην καταχώριση μπορούν να προστεθούν εικόνες με το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του CD. Η λειτουργία αυτή προσφέρεται μόνο μέσω της αναζήτησης στο σκληρό δίσκο αφού πρώτα ο χρήστης κατεβάσει ή σαρώσει και αποθηκεύσει σ` αυτόν τις σχετικές εικόνες.

Όταν συμπληρωθούν όλα τα απαιτούμενα πεδία ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει την εγγραφή και να προχωρήσει άμεσα στην επόμενη. Οποιαδήποτε στιγμή θελήσει μπορεί ο ίδιος να εκτυπώσει τις πληροφορίες του μουσικού CD (Εκτύπωση) ή να αλλάξει κάποιες από αυτές (Διαμόρφωση επιλεγμένου αντικειμένου από το μενού Επεξεργασία).

Καταχώριση εφημερίδων και περιοδικών

Οι πληροφορίες της εφημερίδας ή του περιοδικού χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Είναι οι γενικές πληροφορίες ( Τίτλος, Ημερομηνία έκδοσης, Εκδότης, Τόπος έκδοσης, Κατηγορία, Τιμή, Γλώσσα, Νομισματική μονάδα, Αντίτυπα, Τοποθεσία, Περίληψη και ετικέτες MARC), οι συγκεκριμένες πληροφορίες (ISSN, Τόμος, Τεύχος, LC Αριθμός ελέγχου, Αριθμός τηλεφώνου, Dewey αριθμός τάξης) και οι εικόνες του αντικειμένου (όπως εξώφυλλο και πίνακα περιεχομένων).

Ο χρήστης μπορεί να συμπληρώσει όσες πληροφορίες έχει στη διάθεσή του για τα περιοδικά έντυπα και κυρίως Τίτλο, Ημερομηνία έκδοσης, Εκδότη, Τόπο έκδοσης, Τιμή, Αντίτυπα, Περίληψη, Κατηγορία, Τόμο, Τεύχος. Οι τιμές των πεδίων Γλώσσα, Νομισματική μονάδα, Τοποθεσία μπορούν να οριστούν οποιαδήποτε στιγμή από το εργαλείο Επεξεργασία τιμών βάσης δεδομένων της σχετικής εργαλειοθήκης.

Στην καταχώριση μπορούν να προστεθούν εικόνες με το εξώφυλλο και τον πίνακα περιεχομένων της εφημερίδας ή του περιοδικού. Η λειτουργία αυτή προσφέρεται μόνο μέσω της αναζήτησης στο σκληρό δίσκο αφού πρώτα ο χρήστης κατεβάσει ή σαρώσει και αποθηκεύσει σ` αυτόν τις σχετικές εικόνες.

Ο ISSN είναι ο Διεθνής Μοναδικός Αριθμός Σειρών που χρησιμοποιείται για τη καταγραφή των περιοδικών εκδόσεων. Ο Διεθνής Σταθερός Αριθμός Σειριακών Εκδόσεων είναι ένας διεθνώς αποδεκτός, σύντομος, μοναδικός και σαφής κωδικός αριθμός για τον προσδιορισμό των περιοδικών εκδόσεων.

Όταν συμπληρωθούν όλα τα απαιτούμενα πεδία ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει την εγγραφή και να προχωρήσει άμεσα στην επόμενη. Οποιαδήποτε στιγμή θελήσει μπορεί να εκτυπώσει τις πληροφορίες της εφημερίδας ή του περιοδικού (Εκτύπωση) ή να αλλάξει κάποιες από αυτές (Διαμόρφωση επιλεγμένου αντικειμένου από το μενού Επεξεργασία).

Καταχώριση ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Οι πληροφορίες του ηλεκτρονικού παιχνιδιού (Video Game) χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Είναι οι γενικές πληροφορίες ( Τίτλος, Ημερομηνία έκδοσης, Εκδότης, Τόπος έκδοσης, Κατηγορία, Τιμή, Γλώσσα, Νομισματική μονάδα, Αντίτυπα, Τοποθεσία και Περίληψη), οι συγκεκριμένες πληροφορίες (UPC , Βαθμολογία παιχνιδιού, Παραγωγή, Είδος και Τύπος παιχνιδιού) και οι εικόνες του ηλεκτρονικού παιχνιδιού (εξώφυλλο και οπισθόφυλλο).

Ο χρήστης μπορεί να συμπληρώσει όσες πληροφορίες έχει στη διάθεσή του για το ηλεκτρονικό παιχνίδι και κυρίως Τίτλο, Θέμα, Τιμή, Γλώσσα, Νομισματική μονάδα, Αντίτυπα, Παραγωγή, Είδος, Τύπο του παιχνιδιού. Οι τιμές των πεδίων Γλώσσα, Νομισματική μονάδα, Τοποθεσία, Τύπος, Είδος και Βαθμολογία μπορούν να οριστούν οποιαδήποτε στιγμή από το εργαλείο Επεξεργασία τιμών βάσης δεδομένων της σχετικής εργαλειοθήκης. Για παράδειγμα στη βαθμολογία μπορούν να οριστούν οι τιμές Μέτρια, Καλή, Πολύ καλή.

Ο UPC είναι ένας αριθμός συνήθως 12 ψηφίων που βρίσκεται κάτω από το bar code (κάθετες γραμμές) του συγκεκριμένου προϊόντος. Είναι μοναδικός και χρησιμοποιείται στο λιανεμπόριο. Τα αρχικά σημαίνουν στα αγγλικά Universal Product Codes.

Στην καταχώριση μπορούν να προστεθούν εικόνες με το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο της θήκης του δίσκου. Η λειτουργία αυτή προσφέρεται μόνο μέσω της αναζήτησης στο σκληρό δίσκο αφού πρώτα ο χρήστης κατεβάσει σ` αυτόν το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο χρησιμοποιώντας σχετικές ιστοσελίδες.

Όταν συμπληρωθούν όλα τα απαιτούμενα πεδία ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει την εγγραφή και να προχωρήσει άμεσα στην επόμενη. Οποιαδήποτε στιγμή θελήσει μπορεί να εκτυπώσει τις πληροφορίες του ηλεκτρονικού παιχνιδιού (Εκτύπωση) ή να αλλάξει κάποιες από αυτές (Διαμόρφωση επιλεγμένου αντικειμένου από το μενού Επεξεργασία).

Διαχείριση μελών

Η διαχείριση των μελών πραγματοποιείται από την αντίστοιχη περιοχή του λογισμικού. Η μετάβαση γίνεται με το πλήκτρο Παρουσίαση περιοχής μελών από την σχετική εργαλειοθήκη ή από το βασικό μενού Προβολή και Αναζήτηση μελών.

Ο χρήστης είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα νέο λογαριασμό μελών εισάγοντας τα στοιχεία Όνομα, Επώνυμο, Μεσαίο γράμμα, Ημερομηνία γέννησης, Φύλο, Οδός, Πόλη, Τ.Κ. Αριθμός τηλέφωνο και Διεύθυνση e-mail. Παράλληλα εισάγονται από το σύστημα και ο προσωπικός αριθμός μέλους όπως και η ημερομηνία εγγραφής.

Από το παράθυρο της περιοχής των μελών μπορεί να γίνει η προβολή των δανεισμένων αντικειμένων, η εκτύπωσή τους και οι καθυστερήσεις στις επιστροφές. Τα δανεισμένα αντικείμενα και οι καθυστερήσεις προβάλλονται στο κύριο παράθυρο της εφαρμογής.

Διαδικασία εγγραφής δανεισμού ενός αντικειμένου

Ένας μαθητής επιθυμεί να δανειστεί ένα βιβλίο. Η διαδικασία προϋποθέτει ότι τα στοιχεία του βιβλίου όπως και εκείνα του μαθητή είναι ήδη περασμένα στη βάση δεδομένων της βιβλιοθήκης. Ο υπεύθυνος επιλέγει είτε το εικονίδιο της αναζήτησης από την αντίστοιχη εργαλειοθήκη είτε την επιλογή Αναζήτηση στη βάση δεδομένων από το μενού Εργαλεία. Εισάγει το ISBN ή όποιο άλλο στοιχείο έχει στη διάθεσή του για το βιβλίο και εκτελεί την αναζήτηση. Στη συνέχεια ο υπεύθυνος επιλέγει το αντικείμενο (βιβλίο) και κάνει κλικ στο εικονίδιο Δανεισμός του επιλεγόμενου αντικειμένου. Στην οθόνη εμφανίζεται η περιοχή των μελών και απ` αυτήν πραγματοποιείται η αναζήτηση του μέλους – παιδιού που θέλει να δανειστεί το βιβλίο. Επιλέγεται το μέλος και μετά το εικονίδιο Δανεισμός επιλεγμένου αντικειμένου. Επιβεβαιώνεται η εγγραφή και ορίζεται η ημερομηνία επιστροφής. Στο τέλος ο υπεύθυνος κάνει επιλογή του Δανεισμού και η εγγραφή έτσι ολοκληρώνεται.

Οι ημέρες δανεισμού των αντικειμένων μπορούν να προκαθοριστούν μέσω του εργαλείου Επεξεργασία τιμών βάσης δεδομένων της σχετικής εργαλειοθήκης.

Διαδικασία εγγραφής επιστροφής ενός αντικειμένου

Ο μαθητής επιθυμεί να επιστρέψει ένα βιβλίο που δανείστηκε από τη σχολική βιβλιοθήκη. Ο υπεύθυνος έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει είτε το βιβλίο μέσω του τίτλου, ISBN κ.τ.λ. είτε το μέλος που το δανείστηκε μέσω ονόματος ή αριθμού μέλους. Στο παράθυρο με τις πληροφορίες του βιβλίου ο ίδιος επιλέγει την κατάσταση δανεισμού από το πλαίσιο των γενικών πληροφοριών. Στο νέο παράθυρο γίνεται επιλογή του αντίτυπου του συγκεκριμένου βιβλίου και μετά κλικ στο πλήκτρο της επιστροφής.

Μετά την επιβεβαίωση η εγγραφή επιστροφής έχει ολοκληρωθεί. Όλα τα βιβλία που δανείστηκε ένα μέλος εμφανίζονται με την επιλογή του Ιστορικού Δανεισμού από την περιοχή των μελών.

Τα αντίτυπα ενός αντικειμένου

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να καταχωρίσει περισσότερα από ένα αντίτυπα για ένα αντικείμενο (βιβλία, οπτικοί δίσκοι, περιοδικά κ.τ.λ.). Για παράδειγμα η βιβλιοθήκη διαθέτει 3 αντίτυπα από ένα βιβλίο. Σ` αυτή τη περίπτωση ο χρήστης ρυθμίζει τον αριθμό των αντίτυπων από τη σχετική επιλογή των γενικών πληροφοριών του βιβλίου και επιλέγει Αντίτυπα. Στο νέο παράθυρο εισάγει το ISBN για κάθε ένα αντίτυπο έτσι ώστε να ξεχωρίζουν σε κάθε διαδικασία εγγραφής δανεισμού.

Δημιουργία αντίγραφου μιας εγγραφής

Από την έκδοση 6.53 υπάρχει δυνατότητα αντιγραφής του περιεχομένου μιας εγγραφής (π.χ. βιβλίου) σε μια άλλη. Η δυνατότητα αυτή επιλέγεται από το χρήστη μέσω του μενού Επεξεργασία και Αντιγραφή επιλεγμένων αντικειμένων. Προσφέρει ευκολία στην καταχώριση ίδιων βιβλίων με διαφορετικό αριθμό εκδόσεων. Προϋπόθεση λειτουργίας της  αντιγραφής είναι να εισάγει ο χρήστης διαφορετικό αριθμό ISBN στην νέα εγγραφή.

Διαχείριση και αλλαγή κωδικού

Δύο περιοχές του λογισμικού δεν είναι διαθέσιμες στο χρήστη όταν χρησιμοποιείται η βάση δεδομένων σε τοπικό επίπεδο.

Εξαγωγή εγγραφών από την οθόνη προβολής

Από την έκδοση 6.46 υπάρχει δυνατότητα εξαγωγής των εμφανιζόμενων αποτελεσμάτων από την οθόνη προβολής σε αρχείο τύπου CVS. Μέσω αυτού του αρχείου έχει τη δυνατότητα ο χρήστης να εισάγει τα δεδομένα του σε φύλλο εργασίας του MS Excel. Αρχικά πρέπει να κάνει εξαγωγή των αποτελεσμάτων που εμφανίζονται στην οθόνη του χρησιμοποιώντας την επιλογή Αρχείο και Εξαγωγή αποτελέσματος σε αρχείο CVS.

Στη συνέχεια ο ίδιος πρέπει να ξεκινήσει την εφαρμογή MS Excel και να κάνει επιλογή Δεδομένων (καρτέλα) από κείμενο.

Αμέσως μετά εμφανίζεται ένας οδηγός εισαγωγής δεδομένων που εκτελείται σε 3 βήματα. Ο χρήστης χρειάζεται να ακολουθήσει τα βήματα που παρουσιάζονται στις παρακάτω εικόνες.

Μετά την εισαγωγή των δεδομένων στο φύλλο του MS Excel μπορεί να γίνει από τον υπεύθυνο και μορφοποίηση του αποτελέσματος.

Οι επιλογές της εφαρμογής

Οι επιλογές (μενού) της εφαρμογής παρουσιάζονται στο χρήστη σε 5 κατηγορίες.

Στο Αρχείο υπάρχουν επιλογές για δημιουργία νέας βάσης, άμεση πρόσβαση στα πρόσφατα αρχεία βάσης, σύνδεση και αποσύνδεση τοπικής ή διαδικτυακής βάσης, εξαγωγή του πίνακα εγγραφών σε αρχείο CSV και έξοδος από την εφαρμογή.

Στην Επεξεργασία υπάρχουν επιλογές για διαγραφή, αντιγραφή και διαμόρφωση (επεξεργασία) αντικειμένων.

Στην Προβολή υπάρχουν οι επιλογές για αναζήτηση μελών, επιλογή αντικειμένων (εγγραφών) και δυνατότητα επιλογής εμφάνισης των εγγραφών μόνο με τα εξώφυλλα των αντικειμένων (εμφάνιση εικονιδίων) ή μ` όλα τα επιλεγμένα στοιχεία των αντικειμένων σε μορφή πίνακα (εμφάνιση πίνακα).

Εμφάνιση εικονιδίων

Εμφάνιση πίνακα

Η επιλογή των στοιχείων που εμφανίζονται στον πίνακα με τις εγγραφές των αντικειμένων γίνεται με κλικ στο εικονίδιο Επιλογή στηλών σε θέαση. Το εικονίδιο είναι ένα εργαλείο (κλειδί) από την εργαλειοθήκη ρυθμίσεων.

Στα Εργαλεία υπάρχουν οι επιλογές για προσαρμογή των στηλών στα περιεχόμενα, προβολή του βιβλίου σφαλμάτων (εκεί καταγράφονται όλα τα σφάλματα σύνδεσης της εφαρμογής με τη βάση), αναζήτηση μιας εγγραφής από τη βάση δεδομένων και ανανέωση της οθόνης προβολής (εμφάνιση των εγγραφών).

Στις Επιλογές υπάρχουν γενικές επιλογές που αφορούν κυρίως την αυτόματη εμφάνιση ή όχι των εγγραφών σε κάθε προβολή μιας οθόνης-παράθυρο. Αν ο χρήστης επιλέξει να ΜΗΝ εμφανίζονται οι εγγραφές σε διάφορες οθόνες της εφαρμογής τότε είναι αναγκασμένος να κάνει κάθε φορά ΑΝΑΝΕΩΣΗ για να του παρουσιάζονται στο πίνακα. Ο χρήστης, καλό είναι, να μην επιλέγει (τσεκάρει) την εμφάνιση εγγραφών σ` όλες τις περιοχές για να μην απασχολεί συνέχεια τη βάση δεδομένων με περιττά ερωτήματα που γίνονται κάθε φορά που κάνει κλικ (είσοδο) σε ένα τομέα (πίνακα διαχειριστών, περιοχή επεξεργασίας βάσης, πίνακα μελών, οθόνη προβολής, προβολή με τη σύνδεση).

Άλλες επιλογές του μενού είναι η αυτόματη αποθήκευση ρυθμίσεων με την έξοδο της εφαρμογής, η εμφάνιση πλέγματος στο πίνακα της οθόνης προβολής, η διατήρηση του παραθύρου στη θέση που είχε τη τελευταία φορά που λειτούργησε η εφαρμογή, επαναφορά (εκκαθάριση) της καταχώρισης σφαλμάτων με το κλείσιμο της εφαρμογής, η επιλογή του αριθμού εγγραφών ανά σελίδα εμφάνισης στην οθόνη προβολής, η επιλογή της υπηρεσίας Z.39.50 βάση της οποίας γίνεται η  διαδικτυακή αναζήτηση στοιχείων ενός αντικειμένου για τη δημιουργία μιας εγγραφής και η επιλογής της γραμματοσειράς για το περιβάλλον χρήσης της εφαρμογής. Όποιες αλλαγές κι αν γίνουν από πλευράς χρήστη, πρέπει να επιλεχθεί και η Αποθήκευση των ρυθμίσεων του συγκεκριμένου μενού.

* Από την έκδοση 6.62 υπάρχουν δύο νέες επιλογές στο συγκεκριμένο μενού. Η επιλογή της γλώσσας στο περιβάλλον χρήσης της εφαρμογής και η επιλογή του συστήματος αναζήτησης πληροφοριών για τα βιβλία που καταχωρούνται στη βάση.

Η δημιουργία και η χρήση μιας διαδικτυακή βάση

Η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα σε δύο επίπεδα (όχι όμως ταυτόχρονα). Τοπικά (με μια βάση δεδομένων που αποθηκεύεται στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή ή κάποιας USB/flash μνήμης) είτε διαδικτυακά (με μια βάση δεδομένων που βρίσκεται σ` έναν απομακρυσμένο υπολογιστή – server). Στο δεύτερο επίπεδο  χρησιμοποιείται μια βάση τύπου PostgreSQL.

Η εγκατάσταση και η συντήρηση μιας βάσης τύπου PostgreSQL προτείνεται να γίνει από κάποιον που έχει βασικές γνώσεις διαχείρισης διαδικτυακών βάσεων για τη διασφάλιση της ομαλότητας στη λειτουργία της εφαρμογής.

Η διαχείριση της βάσης στο server γίνεται μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται pgAdmin III. Μέσω του περιβάλλοντος χρήσης, ο υπεύθυνος πρέπει να κάνει μια σύνδεση με το server (έχοντας τα στοιχεία πρόσβασης από τον πάροχο) και να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων (Database) με την ονομασία π.χ. library. Μετά ο υπεύθυνος χρειάζεται να μεταβεί στο φάκελο της εφαρμογής και να ανοίξει το αρχείο postgresql_create_schema.sql (postgresql_update_schema.sql για μια πιθανή  αναβάθμιση) χρησιμοποιώντας το σημειωματάριο. Αμέσως μετά κάνει επιλογή και αντιγραφή όλου του περιεχομένου του αρχείου.

Στη συνέχεια ο ίδιος μεταβαίνει στο  pgAdmin III και συγκεκριμένα στη βάση που δημιούργησε για να εκτελέσει τον SQL editor (tool). Στο παράθυρο επεξεργασίας που εμφανίζεται, χρειάζεται να επικολλήσει τον κώδικα που αντέγραψε προηγουμένως. Με την εκτέλεση του κώδικα (κλικ στο πράσινο βέλος) δημιουργείται η δομή της βάσης δεδομένων.

Αυτό που μένει να κάνει ο υπεύθυνος είναι να συνδέσει την εφαρμογή με τη συγκεκριμένη διαδικτυακή βάση. Αυτό γίνεται μέσω του αρχείου biblioteq.conf που βρίσκεται στο φάκελο της εφαρμογής. Εδώ χρειάζεται να αντικαταστήσει τα στοιχεία της διεύθυνσης host (localhost) και το όνομα της βάσης (postgresql) με εκείνα που ήδη διαθέτει. Αν όλα πάνε καλά τότε μπορεί ο υπεύθυνος να εκτελέσει την εφαρμογή και να συνδεθεί, ως διαχειριστής, με τη διαδικτυακή βάση για να δώσει δικαιώματα χρήσης π.χ. στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των σχολείων.

Εξ` ορισμού τα στοιχεία σύνδεσης του διαχειριστή είναι:
Όνομα χρήσης: xbook_admin Κωδικός: xbook_admin

Η χρήση μιας διαδικτυακής βάσης παρέχει στο χρήστη κάποιες επιπλέον επιλογές.

Η βασικότερη απ` αυτές είναι ο ορισμός κατηγοριών μελών με συγκεκριμένα δικαιώματα χρήσης της εφαρμογής. Π.χ. ο/η σχολικός/-η σύμβουλος μιας περιφέρειας έχοντας την ιδιότητα του διαχειριστή μπορεί να καταχωρεί/επεξεργάζεται/διαγράφει αντικείμενα και εγγραφές μελών/δανεισμού για τη διαχείριση μια κεντρική βιβλιοθήκη. Αντίθετα οι λογαριασμοί των υπευθύνων για τις σχολικές βιβλιοθήκες να ανήκουν στη κατηγορία μελών πράγμα που σημαίνει πως δεν έχουν άλλα δικαιώματα παρά να ενημερώνονται για το υλικό της κεντρικής βιβλιοθήκης της περιφέρειας και τη κατάσταση δανεισμού του.

Ένα άλλο παράδειγμα χρήσης ορισμού κατηγοριών μελών είναι η δημιουργία μιας βάσης που να διαχειρίζονται οι υπεύθυνοι βιβλιοθήκης όλων των σχολείων της περιφέρειας φτιάχνοντας έτσι ένα ενιαίο σύστημα καταχώρισης/αναζήτησης υλικού προσβάσιμο σε κάθε άλλο εκπαιδευτικό με την ιδιότητα του μέλους.

Οι λογαριασμοί δημιουργούνται αποκλειστικά από τον διαχειριστή. Η ονομασία του χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης είναι ίδιοι στην αρχή. Στη συνέχεια ο κάθε χρήστης της εφαρμογής έχει τη δυνατότητα να αλλάξει (μόνο) τον κωδικό πρόσβασης του από τη σχετική φόρμα.

Συντομεύσεις πληκτρολογίου

Για την άμεση πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες της εφαρμογής, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει συντομεύσεις πληκτρολογίου. Οι συντομεύσεις λειτουργούν ΜΟΝΟ με το ελληνικό πληκτρολόγιο ενεργοποιημένο.

Λειτουργία    Συντόμευση πληκτρολογίου
Νέα SQLite βάση δεδομένων    CTRL + Ν
Σύνδεση    CTRL + Σ
Αποσύνδεση    CTRL + Α
Έξοδος BiblioteQ    CTRL + Ε
Διαγραφή επιλεγμένων αντικειμένων    CTRL + Δ
Αντιγραφή επιλεγμένων αντικειμένων    CTRL + Ι
Διαμόρφωση επιλεγμένων αντικειμένων    CTRL + Ρ
Αναζήτηση μελών    CTRL + Ζ
Επιλεγμένα αντικείμενα    CTRL + Λ
Προβολή καταχώρισης σφαλμάτων    CTRL + Κ
Αναζήτηση στη βάση δεδομένων    CTRL + Β
Ανανέωση προβολής    CTRL + Ω
Αποθήκευση ρυθμίσεων    CTRL + Θ
Επιλογή γενικής γραμματοσειράς    CTRL + Γ

Πρωτόκολλο Z.39.50

Υπάρχει δυνατότητα να αναζητηθούν αυτόματα από την εφαρμογή τα στοιχεία ενός βιβλίου χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο Z.39.50. Με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο η εφαρμογή συνδέεται στη διαδικτυακή βάση μιας βιβλιοθήκης και μεταφέρει τα στοιχεία που είναι άμεσα διαθέσιμα στην εγγραφή του υλικού. Η εφαρμογή μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε βιβλιοθήκη διαθέτει αυτό το πρωτόκολλο επικοινωνίας, φτάνει ο χρήστης να πληκτρολογήσει τα στοιχεία σύνδεσης στο αρχείο biblioteq.conf. Τα στοιχεία που απαιτούνται είναι Host (Διεύθυνση), Port (Θύρα), DB (όνομα βάσης). Αν είναι ιδιωτική βιβλιοθήκη τότε πιθανόν να χρειαστούν όνομα χρήστης (Userid) και κωδικό (password). Εξ ορισμού υπάρχουν τα στοιχεία σύνδεσης με τη βάση δεδομένων της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και του πανεπιστημίου Κολούμπια.

Βιβλιοθήκη    Διεύθυνση    Θύρα    Όνομα βάσης

ΕΛΛ. ΑΝ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ    193.108.161.35    210    ADVANCE
ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ    195.134.102.45    210    ipac20
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ    library.panteion.gr    210    ADVANCE
ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ    150.140.152.12    210    ADVANCE
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ    147.27.12.7    210    ADVANCE
ΠΑΝ/ΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ    195.251.214.68    210    UOM_LIBRARY
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ    z3950.lib.aegean.gr    210    ADVANCE
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ    194.177.202.7    210    ADVANCE
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ    195.251.197.63    210    UOI_LIBRARY

Λήψη προγράμματος.

Η επίσημη ιστοσελίδα λήψης του λογισμικού υπάρχει στην παρακάτω διεύθυνση.

Επιλογή download και κατέβασμα της έκδοσης που είναι άμεσα διαθέσιμη.

Οδηγός χρήσης σε e-book.

Το εργαστήρι μας υποστηρίζει το λογισμικό BiblioteQ δημιουργώντας ελληνικό περιβάλλον για το χρήστη και οδηγό για την εύκολη εκμάθησή του. Το συγκεκριμένο αρχείο αποτελεί ένα σύντομο οδηγό χρήσης που βοηθάει τον εκπαιδευτικό στην παραμετροποίηση του λογισμικού και στην αποτελεσματική χρήση του στα πλαίσια μιας σχολικής κοινότητας. Το αρχείο είναι τύπου PDF.

icon
Ελληνικός οδηγός χρήσης BiblioteQ
Έγγραφο PDF, 2.55 MB, 408 λήψεις, 19 Μαρ 2013 00:04
Χρειάζεται να συνδεθείτε για να κατεβάσετε αυτό το αρχείο!

Ετικέτες ενημέρωσης αναγνωστών

Το έγγραφο περιλαμβάνει ετικέτες ενημέρωσης αναγνωστών για να τοποθετηθούν στα βιβλία της βιβλιοθήκης. Η ετικέτα περιέχει ένα σύντομο κείμενο με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του αναγνώστη.

icon
Ετικέτες ενημέρωσης αναγνωστών
Έγγραφο PDF, 237.54 KB, 316 λήψεις, 19 Μαρ 2013 00:09
Χρειάζεται να συνδεθείτε για να κατεβάσετε αυτό το αρχείο!

Ταυτότητες μελών σχολικής βιβλιοθήκης

Έγγραφο για τη δημιουργία ταυτοτήτων μελών (μαθητών) μιας σχολικής βιβλιοθήκης. Το έγγραφο περιέχει 4 σελίδες και η κάθε μία από αυτές περιλαμβάνει 4 ταυτότητες που διπλώνουν οριζόντια. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός συμπληρώνει τα στοιχεία των μαθητών στις ταυτότητες, τις κόβει, κολλάει τις φωτογραφίες, τις διπλώνει και τις πλαστικοποιεί. Η διάρκεια ισχύς των ταυτοτήτων (μελών) μπορεί να είναι μέχρι το τέλος της φοίτησης των μαθητών.

icon
Ταυτότητες μελών σχολικής βιβλιοθήκης
Πακέτο ZIP, 52.63 KB, 282 λήψεις, 19 Μαρ 2013 00:15
Χρειάζεται να συνδεθείτε για να κατεβάσετε αυτό το αρχείο!


Είναι ανενεργός κάποιος σύνδεσμος, ένα βίντεο, μια παρουσίαση; Αφιερώστε ένα λεπτό για να αναφέρετε το πρόβλημα στα σχόλια του άρθρου.

© LabSchool.mysch.gr

Έχει διαβαστεί 28733 φορές

Σχόλια

  • Αντώνης Τερζάκης
    Αντώνης Τερζάκης
    Μπορώ να εισάγω υπάρχουσα βάση Access στο BiblioteQ; Δεν κάνει import csv files; Αν βρω τρόπο να μετατρέψω τη βάση που έχω σε SQLite θα μπορέσω να την εισάγω, ή πρέπει να έχει τη συγκεκριμένη μορφή στην οποία εξάγει το BiblioteQ;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Αν βρείτε ένα λογισμικό διαχείρισης βάσης δεδομένων SQLite και μελετήσετε τη δομή της νομίζω πως θα καταφέρετε να εισάγετε μαζικά τις εγγραφές. Δεν το έχω δοκιμάσει!
  • Σπύρος Πιέρρος
    Σπύρος Πιέρρος
    Πως μπορείς να αλλάξεις τις βιβλιοθήκες στις οποίες κάνει αναζήτηση με Ζ39.50
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Οι ρυθμίσεις γίνονται στο αρχείο biblioteq.conf Περισσότερες λεπτομέρειες στη σελίδα 8 του άρθρου.
  • Koxlias Rehtymno
    Koxlias Rehtymno
    Έχω προσπαθήσει όλες τις βιβλιοθήκες αλλά όλες μου λένε οτι η εγγραφή δεν μπορεί να ανακτηθεί.
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Εξαρτάται κι από το βιβλίο που θα ζητήσουμε τα δεδομένα. Δοκιμάστε ένα που σίγουρα υπάρχει εγγραφή στη βάση της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου. Επίσης επειδή τα στοιχεία είναι αρκετά παλιά δε γνωρίζω αν κάνανε κάποιες αλλαγές στο τρόπο σύνδεσης...
  • Σπύρος Καρύδης
    Σπύρος Καρύδης
    Πράγματι πρόκειται για πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω σε ποιο πεδίο μπαίνει ο ταξιθετικός αριθμός. Μπορείτε να βοηθήσετε;
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Ταξιθετικός αριθμός με την έννοια της απαρίθμησης 1,2,3 δεν υπάρχει. Ο αριθμός ταξινόμησης του κάθε αντικειμένου προκύπτει είτε από το UPC αν είναι οπτικός δίσκος είτε από το ISBN αν είναι βιβλίο.
  • Σπύρος Καρύδης
    Σπύρος Καρύδης
    Άρα πρακτικά είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία μιας σχολικής βιβλιοθήκης, η οποία ακολουθεί στην ταξινόμηση των βιβλίων το σύστημα Dewey, και για την ανεύρεση βιβλίων σε αυτήν, αφού δεν υπάρχει τρόπος να δηλωθεί ο μοναδικός αριθμός (θέσης) που συνοδεύει το κάθε βιβλίο.
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Λάθος... δεν κατάλαβα καλά! Υπάρχουν κανονικά τα πεδία LC Αριθμός ελέγχου, Dewey αριθμός τάξης, MARC ετικέτες που χρησιμοποιούνται για την ηλεκτρονική καταλογογράφηση και ταξινόμηση βιβλίων. Αλλιώς δε θα ήταν χρηστικό το πρόγραμμα.
  • kostas fountoylakis
    kostas fountoylakis
    ξερει κανεις πως μπωεω να ανοιξω το αρχειο sqlite ;
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Για ποιο λόγο; Μαζικές αλλαγές πεδίων;
  • kostas fountoylakis
    kostas fountoylakis
    η ερωτηση ειναι για μενα δημητρη;
  • kostas fountoylakis
    kostas fountoylakis
    απλα δεν ξερω πως δουλευει το προγραμμα.δηλαδη περναω κανονικα τα βιβλια μου τους τιτλους ολα.οταν το κλεισω και το ξανα ανοιξω δεν υπαρχει τιποτα!
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Κώστα, μόλις ανοίξεις το πρόγραμμα επέλεξε σύνδεση ή άνοιγμα πρόσφατου (τοπική βάση)! Στη συνέχεια κάνε ανανέωση με το να επιλέξεις είδος υλικού από την πτυσσόμενη λίστα. Όλα αποθηκεύονται! Μάλλον κάποια επιλογή από το μενού Επιλογές δεν είναι τσεκαρισμένη.
  • Ελένη Νασιώτη
    Ελένη Νασιώτη
    Έχω εγκαταστήσει το πρόγραμμα στον υπολογιστή του σπιτιού μου. Αν δημιουργήσω μια βάση στον υπολογιστή μου, μπορώ να μεταφέρω τη βάση αυτή στον υπολογιστή του σχολείου, όπου θα είναι εγκατεστημένο το πρόγραμμα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Βέβαια!!! Όλο το πρόγραμμα μαζί με τη βάση μπορείς να έχεις μαζί σου σε στικάκι! Απλά κάνε αντιγραφή το φάκελο της εφαρμογής.
  • Ελένη Νασιώτη
    Ελένη Νασιώτη
    Ευχαριστώ πολύ!!!
  • Γιώργος Φουρνάρης
    Γιώργος Φουρνάρης
    Χαίρετε και ευχαριστούμε για την επισήμανση αυτής της πολύ χρήσιμης εφαρμογής. Τη χρησιμοποιούμε ήδη για την οργάνωση της βιβλιοθήκης του Λυκείου μας.
    Το μόνο προς το παρόν πρόβλημα είναι η αδυναμία σύνδεσης στον z3950 server της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

    Η εγγραφή μας στο .conf αρχείο είναι:
    [Z39.50-5]
    name = NL
    hostname = z3950.nlg.gr
    port = 210
    database_name = biblios
    format = marc8,utf-8
    record_syntax = MARC21
    username =
    password =
    proxy_host =

    Μήπως έχετε κάποια ρύθμιση που να λειτουργεί;

    Ευχαριστώ
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Συγγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης. Πράγματι, είναι πολύ καλή εφαρμογή και έχω στο πρόγραμμα να δείξω πως μπορούμε τη βάση δεδομένων των βιβλίων να τη χρησιμοποιήσουμε και διαδικτυακά π.χ. σε ένα site. Για το Z39.50-5 πρέπει να το ελέγξω... Δοκιμάσατε τα στοιχεία μιας άλλης βιβλιοθήκης;
  • Kiriakos Spachos
    Kiriakos Spachos
    Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει γιατί αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα. Έχω κάνει καταχώρηση δανεισμού και επιστροφής αλλά δεν όταν επιλέγω το άτομο που το έχει δανειστεί δεν μου εμφανίζει το ιστορικό δανεισμού του.
  • ΜΙΧΑΛΗΣ Ρ
    ΜΙΧΑΛΗΣ Ρ
    Eίμαι ένα βήμα πριν τον Κυριάκο.
    Πώς μπορώ να καταγράψω την επιστροφή δε βρίσκω.
    Ευχαριστώ.
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Η επιστροφή είναι εύκολη. Αναζητάς το βιβλίο και μέσα από τη καρτέλα του βιβλίου υπάρχει η επιλογή για επιστροφή. Υπάρχει βοήθεια στην παρουσίαση. Το πρόβλημα με το ιστορικό το εντόπισα κι εγώ στη νέα έκδοση. Παρακαλώ αν βρείτε κάποιο σφάλμα μπορείτε να κάνετε ένα αίτημα στην ιστοσελίδα https://github.com/textbrowser/biblioteq/issues
  • Κοινοτική Βιβλιοθήκη Νέο Πετρίτσι Σερρών
    Κοινοτική Βιβλιοθήκη Νέο Πετρίτσι Σερρών
    Καλη χρονια κε Κανατα.
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Καλή Χρονιά!
  • Νικόλας Eramsor
    Νικόλας Eramsor
    Καλησπέρα , στο σχολείο μου ξεκινήσαμε πρόγραμμα βιβλιοθήκης.Με όρισαν διαχειριστή όλων των ηλεκτρονικών καταγραφών και θέλω να κατεβάσω το πρόγραμμα στον υπολογιστή εκεί(Win10)και στον δικό μου Linux Lite ,αλλά επειδή τώρα τα τα έβαλα ,δεν ξέρω πως να κατεβάζω το αρχείο tar.gz και να το κάνω install .Μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε???Το πρόγραμμα το έβαλα στο Win και με τον οδήγο δεν δυσκολεύτικα καθόλου :) .
    Ευχαριστώ πολύ
    Νικόλας
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Μάλλον θέλετε να εγκαταστήσετε το λογισμικό στο Linux; Μπορεί να σας βοηθήσει το άρθρο του συνδέσμου http://www.ilook.co.il/biblioteq-compile-and-run-ubuntu/
  • Lazaros S
    Lazaros S
    Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο.
    Θα ήθελα να ρωτήσω πάραυτα:
    1) αν γνωρίζετε που μπορώ να βρω πληροφορίες για να συνδέσω το πρόγραμμα σε βάση Postgresql που έχω εγκατεστημένη. Δε βλέπω πουθενά ρυθμίσεις γ αυτό το xbook_db.
    2) Έχει πρόβλημα με τους τόνους το πρόγραμμα και σε κάποιες αναζητήσεις και με τα κεφαλαία/μικρά ελληνικά γράμματα. Διορθώνεται αυτό κάπως ή τα περνάμε όλα στα κεφαλαία χωρίς τόνους?

    Ευχαριστώ πολύ
    ΛΣ
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Λάζαρε η σύνδεση σε Postgresql είναι εύκολη και νομίζω πως την περιγράφω κάπου. Για διορθώσεις στον κώδικα κάνε ένα αίτημα στα αγγλικά https://github.com/textbrowser/biblioteq/issues
  • Lazaros S
    Lazaros S
    Ευχαριστώ για την απάντηση. Επειδή δεν βρήκα πουθενά τις λεπτομέρειες να επισημάνω ότι οι ρυθμίσεις για την Postgres είναι στο αρχείο biblioteq.conf στο φάκελο εγκατάστασης, ενώ θα χρειαστεί επίσης το αρχείο postgresql_create_schema.sql από τον ίδιο φάκελο για την αρχική δημιουργία της βάσης.
    Όσον αφορά το πρόβλημα με τα ελληνικά και τους τόνους υπάρχει όντως αλλά μπορεί όποιος θέλει να κάνει αλλαγές στα sources στο .tar.gz πακέτο και να το διορθώσει. Αν υπάρχει κάποιος που ξέρει πως να το κάνει compile σε Win32 ας επικοινωνήσει μαζί μου, διότι θα κάνω διάφορες βελτιώσεις προσωπικά και δεν ξέρω πότε θα τις δημοσιοποιήσω στο github.
    Ευχαριστώ.
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Μπράβο Λάζαρε!!! Αν κάνεις βελτιώσεις στον κώδικα τότε θα θέλαμε να μας τις δημοσιεύσεις. Είναι πάρα πολλοί που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα. Κι εγώ όπου μπορώ θα βοηθήσω. Είχα προγραμματίσει και για διαδικτυακή έκδοση του προγράμματος, αλλά οι υποχρεώσεις δεν μου αφήνουν τέτοιο χρόνο. Οι ρυθμίσεις για την Postgres είναι στην 7η σελίδα.
  • Lazaros S
    Lazaros S
    Έχω κάνει πολλές αλλαγές που βόλεψαν εμένα και δε ξέρω αν θα εξυπηρετήσουν αλλους χρήστες αλλά σας δίνω το φάκελο που έφτιαξα με τα sources μου και όλα όσα χρειάζονται για να τρέξετε τη δική μου έκδοση.
    Αλλαγές:
    - Χρησιμοποιώ μόνο τον τύπο Βιβλία.
    - Η αναζήτηση και η καταχώρηση γίνεται με αυτόματη μετατροπή των ελληνικών σε κεφαλαία χωρίς σημεία στίξης.
    - Από τα ISBN αφαιρούνται αυτόματα οι παύλες και όλοι οι σπέσιαλ χαρακτήρες.
    - Έχω αλλάξει το LC-Control Number σε Αριθμό Σελίδων. (μονο η μετάφραση άλλαξε τπτ άλλο)
    -Πρόσθεσα μερικές βελτιώσεις στον πίνακα σε ότι αφορά το πλάτος των στηλών (να μη κάνουν αυτόματα επέκταση κλπ)
    - Έφτιαξα με δωρεάν εφαρμογή μία συνοδευτική εφαρμογή ιστοσελίδας xbook online σε php που επιτρέπει ΜΟΝΟ αναζητήσεις και δεν απαιτεί καμία εγκατάσταση (εκτός από apache-php-postgres)

    Στα sources μου έχω το tag laz οπουδήποτε πείραξα τον κώδικα.

    Είναι ελεύθερος όποιος θέλει να τα χρησιμοποιήσει.
    https://drive.google.com/folderview?id=0B4dIm1HxRpnYTXFoalB3SXE0M28
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Λάζαρε, θα τα δοκιμάσω και θα ενημερώσω! Και πάλι μπράβο σου!
  • Lazaros S
    Lazaros S
    Ελπίζω να βολέψουν και κάποιον άλλο.
    Να προσθέσω επειδή δεν έχω βάλει καμία οδηγία μέσα και μάλλον όλα αυτά απευθύνονται σε προχωρημένους χρήστες, το πακέτο με την ιστοσελίδα έχει ένα αρχείο με ρυθμίσεις το phpgen_settings.php για να ρυθμίσετε την συνδεση με την Postgres. Η php σελίδα συνδέεται και αναζητά στην ίδια βάση με το Biblioteq (xbook_db) και δεν απαιτεί καμία αλλαγή στη βάση. Μόνο ρύθμιση apache και σύνδεση σε Postgres.
    Τέλος για όσους δεν έχουν σκοπό να πειράξουν τα sources θα χρειαστούν μόνο τον Installer, το patch και το xbook_db_php_online (για τη σελιδα). To patch περνιέται από πάνω στο φάκελο εγκατάστασης. το .sql script για την postgres υπάρχει επίσης και στο φάκελο εγκατάστασης του προγράμματος και δεν απαιτείται το δικό μου.
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Λάζαρε, με την άδειά σου, θα ήθελα να φτιάξω έναν οδηγό με βάση τα αρχεία σου. Το έχω προγραμματίσει ήδη. Και πάλι σε ευχαριστούμε.
  • Lazaros S
    Lazaros S
    Βεβαίως για να βοηθήσουμε και αυτούς που δε γνωρίζουν, εγώ ό,τι μικροβελτιώσεις κάνω από δω κ πέρα θα είναι στο ίδιο λινκ κ θα ενημερώνω. Περιμένω εντυπώσεις, ελπίζω να χρησιμεύσει και σε άλλους.
  • Δημήτριος Δρίβας
    Δημήτριος Δρίβας
    Μπορεί κάποιος ενδεικτικά να κάνει πλήρη καταγραφή ενός π.χ ελληνικού πεζογραφήματος στο πρόγραμμα; Στο λέξεις κλειδιά ας πούμε τι συμπληρώνεις;
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Μπορεί ο χρήστης να καταχωρήσει οποιοδήποτε έντυπο! Θέλεις να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες;
  • Δημήτριος Δρίβας
    Δημήτριος Δρίβας
    Τελειώνοντας την καταγραφή ενός βιβλίου και ζητώντας εκτύπωση, εκτυπώνονται όλα τα στοιχεία που έχεις καταχωρήσει εκτός από το εμπροσθόφυλλο και οπισθόφυλλο του βιβλίου. Γιατί κι αν αυτό μπορεί να αλλάξει. Φαντάζομαι πως μια εικόνα τους εμπρός ή πίσω μέρους του βιβλίου ή και των δύο με το κείμενο δίπλα, θα ήταν μια πολύ ωραία παρουσίαση του και στο πρόγραμμα αυτό καθεαυτό στο pc, αλλά και σαν εκτύπωση.
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρη δε το έχω ψάξει αλλά μήπως αν δοκίμαζες την έκδοση του Λάζαρου (ο σύνδεσμος είναι σε προηγούμενο σχόλιο) μπορεί να σε καλύπτει.
  • Δημήτριος Δρίβας
    Δημήτριος Δρίβας
    1. Πάνω από τον Dewey αριθμό τάξης, όταν καταγράφεις ένα βιβλίο γράφει: Αριθμός τηλεφώνου !!! Προφανώς έτσι έχει αποδοθεί από τα αγγλικά το call number, μόνο που στη συγκεκριμένη θέση η σωστή μετάφραση είναι: ταξιθετικός αριθμός . Προσοχή ταξιθετικός όχι ταξινομικός. Πρέπει άμεσα να διορθωθεί.
    2. Κάποιο πλαίσιο για την ημερομηνία εισόδου ενός π.χ βιβλίου στη βιβλιοθήκη που φτιάχνουμε και αριθμός εισόδου υπάρχει στο εν λόγω πρόγραμμα ή μπορεί με κάποιον τρόπο να προστεθεί;
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
    Καλησπέρα. Συγχαρητήρια και για το λογισμικό και για το άρθρο. Όλα είναι πολύ καλά αλλά αν μπορούσε κάποιος να βοηθήσει με το Ζ50. έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε καταγραφεί τη βιβλιοθήκη του σχολείου (πάνω από 1000 ή και 2000 βιβλία) και θα βοηθούσε να μπορούσε να λειτουργήσει το ερώτημα Ζ50. Δοκίμασα όλες τις διευθύνσεις και δε δουλεύει καμία (μόνο η 2η προκαθορισμένη λειτούργησε σε κάποια ξενόγλωσσα). Παρακαλώ όποιος έχει κάτι που λειτουργεί ας βοηθήσει. Ευχαριστώ.
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Υπάρχουν αρκετά προβληματάκια στη μετάφραση. Θα διορθωθούν αλλά και θα δούμε τι άλλο μπορούν να προστεθούν ως δυνατότητες (μαζί και το Ζ50), αλλά προς τις αρχές του Καλοκαιριού, μαζί με το νέο site που θα έχουμε. Δυστυχώς πολλές υποχρεώσεις αυτό τον καιρό δε μου επιτρέπουν να ασχοληθώ συστηματικά με τα λογισμικά του site. Προς το Καλοκαίρι θα γίνει ένα καλύτερο οργανωτικό πλάνο έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη και ουσιαστικότερη υποστήριξη.
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
    Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση γιατί είχα κουραστεί να δοκιμάζω και να μην υπάρχει αποτέλεσμα. Θα περιμένω από όποιον ξέρει και μπορεί γιατί το πρόγραμμα γενικά είναι πάρα πολύ καλό και ακόμα κι έτσι είναι πολύ εξυπηρετικό. Και πάλι ευχαριστώ και καλό βράδυ.
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Για τις ελληνικές βιβλιοθήκες με Z50, είναι ένα θέμα μιας και πολλές βλέπω δεν το υιοθετούν ή το έχουν εγκαταλείψει. Θα το ψάξω κι εγώ!!!
  • Lazaros S
    Lazaros S
    Δυστυχώς αν και έχω τις δυνατότητες να βοηθήσω δεν προλαβαινω να ασχοληθω με κατι τετοιο. Η δικη μου εκδοση περιοριστηκε στο να δωσει μια απλη λυση τηρησης βιβλιοθηκης σε συνδυασμο και με μια ιστοσελιδα αναζητησης που θα χρησιμοποιειται μονο για αναζήτηση δε γνωριζω απο βιβλιοθηκονομια. Υποστήριξη αυτή καθαυτή δεν υπάρχει, μια και το πρόγραμμα είναι δωρεάν, ότι μας βολεύει και μπορούμε κάνουμε όλοι από μεράκι. Παρακολουθώ τη σελίδα αν προλάβω θα βοηθήσω κ εγώ.
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Μπράβο Λάζαρε! Με μεράκι όλα γίνονται και ελπίζω όλοι σας, που χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα, να βοηθήσετε όπου και όποτε μπορείτε.
  • Δημήτρης Ματρόζος
    Δημήτρης Ματρόζος
    Χρησιμοποιούμε το biblioteq για να καταχωρήσουμε τη συλλογή μίας σχολικής βιβλιοθήκης.
    Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής:
    Είναι δυνατό να γίνει καταχώρηση από πολλούς υπολογιστές (πολλοί χρήστες να καταχωρούν τμήματα της βιβλιοθήκης, ώστε να συντομεύσει η διαδικασία) και εκ των υστέρων να γίνει συνένωση των αρχείων σε μία ενιαία βάση δεδομένων;
    Ευχαριστώ πολύ,
    Δημήτρης
  • Δημήτρης Κανατάς
    Δημήτρης Κανατάς
    Δοκιμάστε να βάλετε τη βάση δεδομένων στο dropbox ή να κάνετε χρήση της βάσης Postgres.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Εκτυπώσεις με όριο
Προηγούμενο άρθρο
Εκτυπώσεις με όριο
Σύνταξη προγράμματος
Επόμενο άρθρο
Σύνταξη προγράμματος